Jonge kinderen aan het kajakken krijgen

Het is een grote uitdaging om kinderen aan het sporten te krijgen, maar het is een enorme uitdaging om ze in een kajak te krijgen en te houden.

Gemiddeld ronde de leeftijd van 5 of 6 jaar krijgen kinderen genoeg motorische vaardigheden om echt aan sport te doen. Vooral voetbal, atletiek (loopsporten), turnen, zwemmen en ander balsporten zijn populair bij jongere kinderen.
Eenmaal een kind wat spieren en uithouding kweekt proberen ze vaak verschillende sporten en rond de leeftijd van 10 a 12 jaar blijven er 1 of 2 sporten hangen die de kinderen dan beoefenen in clubverband.

Jammer genoeg is beginnen de meeste kajakclubs pas op een leeftijd van 10 a 12 jaar te recruteren.
Logisch ook, kinderen moeten kunnen zwemmen (gemiddeld 6 jaar).
Ze moeten voldoende beheersing kunnen hebben over een kajak om het plezant te houden. Meestal rond de leeftijd van 10 jaar.
En dat is nog niet alles, om spelletjes met de kajak te spelen moeten kinderen nog meer controle hebben over hun lichaam en kajak, wat meestal maar vanaf een leeftijd van 10 of 12 jaar is.

Deze combinatie, van kinderen die hun sport al gekozen hebben rond hun 10 jaar en pas klaar zijn voor kajak vanaf 10 jaar maakt dat kajak een slechte sport is om gekozen te worden.

De oplossingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze problematiek op te lossen en meer kinderen naar de kajakclubs te krijgen.
Een eerste oplossing is logisch: Verlaag zoveel mogelijk de leeftijd dat kinderen met kajak kunnen beginnen. Haal aangepast materiaal naar jouw club. Wanneer een kind kan zwemmen (6 jaar) kan het met een lichte kleinere kajak al beginnen aan de kajaksport vanaf 7 of 8 jaar.
Lichtere en korte paddels, kleine zwemvesten, kleinere polo ballen, helmpjes, enz zijn nodig.

Trek naar de scholen in de buurt.
Hou een gratis dag op jouw club voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Een 4 uur durende activiteit (in groepen) voor 20 tot 100 kideren op de leeftijd dat ze hun primaire sport zoeken kan een return geven van om en bij de 10%. Vervolg dat met aangepaste jeugd activiteiten (tochtjes, spelletjes op het water) en je hebt eer een aantal levenslange leden bij.

Kinderen brengen kinderen.
Probeer jouw activiteiten zoveel mogelijk op te splitesen voor kinderen. Mixen van kinderen en volwassenen, zelfs al hebben ze hetzelfde niveau (startende volwassenen hebben meestal zelfs meer tijd nodig om bepaalde technieken te leren dan kinderen) dan nog moet je streven naar 2 gescheide groepen of minstens aparte trainers en begeleiders.
Een groep kinderen worden vriendjes en vriendjes brengen andere vriendjes mee (voorzie ook zeker een formule om gratis vriendjes mee te nemen op een activiteit!) en een groep van 10 active kinderen kan snel groeien en zichzelf in stand houden. Dit in tegenstelling tot 3-4 kinderen die tussen de volwassenen varen gaan waarschijnlijk zowel de volwassenen als de kinderen zelf op hun systeem werken.

Heb je een ander idee of ben je niet akkoord me een van de aangehaalde punten, aarzel niets een bericht te posten in onze forums: Getting young kids into kayaks topic

Categorieën